Adresgegevens

TKA, Teun Koolhaas Associates, is zowel een stedebouwkundig bureau, een bureau voor landschapsarchitectuur als een architectenbureau. Het bureau legt zich toe op vormgeving van onze omgeving in de breedste zin.
De opdrachten waar het bureau aan werkt, variŽren van structuurplannen en gemeentelijke bestemmingsplannen tot gedetailleerde architectonische ontwerpen en bouwplannen.

Het bureau werd opgericht in 1985 door de architect Teun Koolhaas, samen met de stedebouwkundige Freek Riem en de landschapsarchitect Hubert de Boer. Het aantal medewerkers bedraagt ruim 25. Het bureau heeft een veelheid aan disciplines in huis; stedebouwkundigen, landschapsarchitecten, architecten, planologen, juristen, ontwerpers en tekenaars.

TKA is stedebouwkundig adviseur van gemeenten in het hele land en werkt ook voor projektontwikkelaars en woningbouwcorporaties. TKA kijkt echter ook over de landsgrenzen en is in toenemende mate betrokken bij architectuur- en stedebouwprojekten in Duitsland.

TKA is met name bekend om zijn ontwerpen voor stedelijke waterfronten, zoals de nu in uitvoering zijnde Kop van Zuid in Rotterdam, waar TKA in opdracht van de gemeente het plan voor leverde. Maar ook heeft TKA ontwerpen gemaakt voor de Drechtoevers, Zaanstad en Doesburg en voor de waterfronten van de nieuwe steden Almere en Zeewolde. Almere en Zeewolde zijn in hun stedebouwkundige opzet en voor een deel ook op het niveau van uitwerking in woonwijken ontworpen door Teun Koolhaas en TKA. TKA heeft ook getekend voor een spectaculair ontwerp voor de waterstad in het IJmeer, IJburg.

TKA kijkt echter verder dan onze nieuwe steden en onze waterfronten. Ook verouderde stedelijke woonwijken pakt het bureau aan, door middel van rehabilitatieplannen, zoals voor de Westwijk in Vlaardingen. En grote woongebieden, die in het kader van de VINEX worden ontwikkeld, zoals Meerhoven bij Eindhoven en De Groote Wielen (Rosmalen-Noord) bij Den Bosch. Het zijn allebei woongebieden voor duizenden woningen. Kleiner is het nieuwe woongebied Zenderpark van IJsselstein, voor een deel waarvan (bijna 1.000 woningen en centrale voorzieningen) TKA een ontwerp heeft gemaakt.

TKA heeft in zijn ontwerpen oog voor milieukwaliteit, voor eigenheid, inpassing in het landschap. De woonwijk De Tol in Vleuten bijvoorbeeld laat een verscheidenheid zien aan woonmilieus, met een nadruk op milieubewust wonen. Het landschap is mede bepalend geweest voor de ontwerpen voor de grote VINEX-woongebieden.

Ook ten aanzien van de architectonische ontwerpen staan eigenheid en inpassing in de omgeving voorop. Architectonische ontwerpen zijn gemaakt voor woningen, kantoren, scholen, klinieken en voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). In Hoorn wordt een parkeergarage met daarop woningen gerealiseerd, in de rand van de historische binnenstad. De AHK is een fors en eigentijds gebouw, dat is ingepast in een kwetsbaar deel van de Amsterdamse binnenstad, de Jodenbreestraat.

TKA heeft stedebouwkundige ontwerpen gemaakt in en bij Berlijn, bij Parijs en zelfs in Quetta (Pakistan) en Riyadh (Saoedi ArabiŽ). Momenteel wordt de markt in Polen verkend.

De kracht van TKA is om met enthousiasme en beeldend vermogen vernieuwende plannen te maken en te presenteren. Vitale eigentijdse beelden. Stedelijk of verstild. Pragmatisch opgezet en met veel ontwerpkwaliteit. Praktisch.

Mei 1996


Adres : Randstad 20-17
1314 BB Almere
Postbus : 1181
1300 BD Almere
Telefoon : (0)36-5333424
Fax : (0)36-5344251
E-Mail : info@tka.nl

Kamer van Koophandel Lelystad Nr.: 46541


Copyright © 1998, BV Ontwerpbureau Teun Koolhaas, Almere
Last update 07-10-98
Webmaster and justification